Vaak worden brandwachten in de war gehaald met de brandweer. Er wordt dan ook gedacht dat ze hetzelfde werk verrichten. Niets is minder waar. Een brandweerman of vrouw is er zo voor de bestrijding van een brand, maar integendeel is een brandwacht er om een brand te voorkomen. Brandpreventie is dan ook de nummer één prioriteit van een brandwacht. Maar, wanneer heb je nou een brandwacht nodig? Zo komt een brandwacht bijvoorbeeld goed van pas wanneer er met meerdere personen in een gebouw wordt gewerkt, zoals op kantoor. Lees vooral verder als je wilt weten wanneer je een brandwacht kunt inhuren en wat een brandwacht nou precies doet.

 

Wat doet een brandwacht

Zoals al eerder genoemd, is een brandwacht er voor het voorkomen van een brand. Zo is een brandwacht er om de veiligheid van andere te waarborgen. Ze houden zo toezicht bij werkzaamheden waarbij brandgevaar te pas komt en daarnaast voorziet een brandwacht ook in brandpreventie controles. Daarbij kunnen brandwachten ingezet worden om toezicht te houden wanneer er iets niet in orde is met de brandmeldinstallatie. Zo houden ze bijvoorbeeld toezicht wanneer een sprinklerinstallatie stuk is. Daarnaast zijn ze ook in te zetten bij bijvoorbeeld het gebruik van rookmachines bij een theatershow. Een brandwacht beschikt over verschillende skills zoals het bestrijden van een beginnende brand, de evacuatie van een gebouw in soepele banen laten verlopen, en het toepassen van EHBO. Brandwachten zijn dus divers inzetbaar, en afhankelijk van de klus kunnen ze bij De Groot Brandwachten verschillende teams inzetten.

 

Hoe belangrijk is een brandwacht als je op kantoor werkt

Op locaties waar meerdere mensen aanwezig zijn, zoals een kantoor, is de brandveiligheid vaak afhankelijk van een brandmeldinstallatie. Vooral in zeer complexe gebouwen kan een tijdige alarmering het verschil maken tussen leven en dood. Op dit soort locaties is het dan ook uiterst belangrijk dat een brandmeldinstallatie goed werkt. Echter, het kan natuurlijk gebeuren dat een installatie storing heeft of dat er onderhoud aan een brandmeldinstallatie nodig is. Een andere denkbare situatie is bijvoorbeeld wanneer er een gedeelte van de brandmeldcentrale uitgeschakeld wordt, bijvoorbeeld bij een evenement waarbij rook gebruikt wordt. Op dit soort momenten, wanneer een brandmeldinstallatie dus niet volledig naar behoren werkt, is het belangrijk dat er extra aandacht gaat naar de brandveiligheid. Dan komen brandwachten te pas. De brandwachten nemen dan de taken van de brandmeldinstallatie over en zorgen dus voor de brandveiligheid. Daarnaast is het zelfs verplicht door de brandweer, de verzekering en de gemeente om brandwachten in te huren wanneer een brandmeldinstallatie bijvoorbeeld in onderhoud is. Dit geeft dan ook wel aan hoe belangrijk het is dat de installatie goed werkt, en zo niet, dat er specialisten aanwezig zijn om het werk over te nemen.