Contourmarkering is wettelijk verplicht op vrachtwagens. Het bestaat uit reflecterende materialen, die ervoor zorgen dat de vrachtwagen overdag en in het donker goed zichtbaar is. Om ervoor te zorgen dat andere verkeersdeelnemers een goede inschatting kunnen maken van de afmetingen van de vrachtwagen, moet contourmarkering aan strenge eisen voldoen. Toch is er voldoende ruimte binnen de wettelijke regels om binnen die contourmarkering reclame toe te voegen. Ook die reclame moet aan bepaalde eisen voldoen, maar heeft als voordeel dat de reclameboodschap zowel overdag als in het donker kan worden gelezen.

Vrachtwagen als reclamebord

Bedrijven hebben veel belangstelling voor de mogelijkheden van reclame als onderdeel van de contourmarkering. Vrachtwagens zijn vrijwel altijd onderweg en worden gezien door veel andere verkeersdeelnemers. Het zijn dus niet alleen vervoerders van materialen, maar ook rijdende reclameborden. Het uiteraard mogelijk om de vrachtwagens in hun geheel te voorzien van reclame, maar die valt in het donker niet op. Contourmarkering wel. Kijk hier naar de mogelijkheden van contourmarkering om te bepalen of dat een geschikte vorm van reclame maken is voor jouw bedrijf.

De kracht van beperkingen

De wettelijke eisen voor contourmarkering zorgen ervoor dat de kleuren die gebruikt mogen worden beperkt zijn. De markering en belettering moet retro reflecterend zijn. Dat wil zeggen dat licht recht teruggekaatst moet worden naar de lichtbron. Je zal de contourmarkering van een vrachtwagen dus alleen goed zien als je met de koplampen recht tegen de markering aan schijnt. De markering hoeft niet alleen te bestaan uit strepen, maar er mogen ook letters worden gebruikt. Het is zelfs toegestaan om een bedrijfslogo te plaatsen.

Plaats van de markering

Contourmarkering moet op een vastgestelde plaats op de vrachtwagen worden aangebracht. Er zijn strenge eisen voor de afstand van de markering tot aan de remlichten en de afstand van de markering tot aan het wegdek. Ook voor de breedte van de stroken reflecterend materiaal gelden strenge eisen. Desondanks biedt reclame als onderdeel van de contourmarkering veel mogelijkheden om de naamsbekendheid te vergroten. Wie deze vorm van reclame maken interessant vindt, mag hem ook laten aanbrengen op een personenauto of een bestelbus, maar dat is niet verplicht.