Wanneer je graag een opleiding wilt gaan volgen tot onderhoudsmonteur is het wel zo handig om te weten wat ze precies doen en ook hoe het in de arbeidsmarkt ligt. Zo kan je kijken naar onderhoudsmonteur vacatures om te zien of die er genoeg zien en hoeveel ze eventueel verdienen. Daarbij staat ook vaak aangegeven wat ze van jouw verwachten en of je vind dat dit bij je past. Op deze manier kom je dus al eigenlijk veel te weten over het beroep en de taken, maar er zijn ook nog heel veel andere dingen die je te weten moet komen.

 

Wat is een onderhoudsmonteur?

Een onderhoudsmonteur is een persoon die veel van machines en apparatuur afweet. Ze houden zich namelijk bezig met het installeren, repareren, afstellen, testen en onderhouden van machines en apparatuur. Dit kan per bedrijf verschillend zijn over wat voor apparatuur dit kan zijn. Hierdoor is de opleiding zeer veelzijdig omdat je van alles wat moet weten maar uiteindelijk in de praktijk zal je er achter komen dat je op een specifiek apparaat of machine zal moeten richten. Het kan zijn dat je te werk gaat in een bedrijf die wordt ingehuurd maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld bij een woningbouw, energiemaatschappij, telefoon company of productiebedrijf te werk gaat. Als onderhoudsmonteur ben je de technicus in het bedrijf en kunnen ze op jou rekenen als het apparatuur niet werkt.

 

Opleiden tot onderhoudsmonteur

Er is geen opleiding dat onderhoudsmonteur heet. In plaats daarvan kan je de opleiding mbo werktuigbouwkunde volgen. Dit is een mbo 4 opleiding die 4 jaar duurt. Voor sommige vacatures kan de opleiding mbo bouwkunde ook voldoen, dit is echter ook op mbo niveau. Je kan er voor kiezen om werkend te leren. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld 3 of 4 dagen in de week gaat werken en 1 of 2 dagen in de week naar school gaat. Op deze manier krijg je al snel veel ervaring met verschillende apparaten en machines.