Zit je in het laatste jaar van je middelbare school opleiding? Dan is het tijd dat jij een keuze gaat maken welke opleiding je wilt gaan volgen en wat je wilt doen voor de rest van je leven. Dat klinkt allemaal heel erg zwaar, maar mijn advies is om alles met een korreltje zout te nemen en vooral te kiezen waar je hart ligt. Mocht je geen keuze kunnen maken, dan is er altijd een tussenjaar. Maar ben jij toch geĆÆnteresseerd in de sectoren van economie en bedrijf? Dan vind je in dit artikel meer informatie over een aantal opleidingen. We kunnen niet alle opleidingen bespreken, maar een begin maken is altijd het halve werk!

Welke vooropleiding heb je gedaan?

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de vooropleiding die je hebt gedaan. Heb je bijvoorbeeld vmbo gedaan? Dan kan je naar het MBO, maar niet naar het HBO of het WO. Met een Havo kan je naar het MBO en HBO maar niet naar het WO en met een VWO diploma ben je overal toelaatbaar (behalve MBO niveau 1). Het is dus belangrijk wat je hebt gedaan op de middelbare school, het kan namelijk je keuzes limiteren. Wil je toch een HBO opleiding doen maar heb je vmbo gedaan? Dan kan je ervoor kiezen om nog twee jaar Havo te volgen. Zo krijg je een Havo diploma en kan je een HBO opleiding volgen. Hetzelfde geldt voor iemand van Havo die een WO studie wilt doen.

HBO bedrijfsadministratie

HBO bedrijfsadministratie is voor studenten een passie hebben voor bedrijfskunde hebben en erg georganiseerd zijn. Studenten die deze opleiding willen volgen, maar al een HBO diploma op zak hebben richting Fiscaal recht en Economie of Bedrijfseconomie (via het NCOI) kunnen vrijstelling krijgen voor vakken die zij al gevolgd hebben. De studie is bedoeld voor mensen die al ervaring hebben in de administratie en zich willen specialiseren. De studie is verder online, waardoor je makkelijk thuis of op het werk les kan volgen. Ook kan je de les klassikaal volgen, dit is echter optioneel en is dus niet verplicht. De studielast voor deze opleiding is 5 a 7 uur per week. Dit is inclusief de bijeenkomst, het lezen van de theorie en het maken van de theoretische opdrachten. De opleiding HBO bedrijfsadministratie kan je ook volgen als je van het havo of vwo komt. Studenten die de opleiding willen volgen vanaf het vmbo moeten eerst een mbo niveau 4 diploma halen in de richting economie en bedrijf.

Accountant opleiding

Deze accountant opleiding is bedoeld voor iedereen die zich verder wilt ontwikkelen op het gebied van accountancy en die ook al ervaring heeft in administratie of assistent-accountant is. Je kan met de opleiding je AA-titel halen en volwaardig accountant kan worden. Als je vmbo hebt gedaan kun je accountancy ook beginnen op het MBO zonder ervaring als administratie dus. Hierna kan je een opleiding op het HBO volgen waarna je een Master HBO volgd en je accountant kan worden. Voor Havo is dit hetzelfde pad maar dan zonder een MBO opleiding. Iemand op het vwo kan via het WO gelijk een bachelor accountancy doen en een master waarbij je je specialiseert in een vakgebied van accountancy. Accountancy is een groot vakgebied van manager tot accountant, accountancy is handig voor ieder vakgebied.