Misschien heb je wel een gehoord van de innovatiebox en de WBSO fiscale innovatieregeling. Wanneer je je als ondernemer bezig houdt met de ontwikkeling van innovatieve producten of processen, kunnen beide regelingen interessant voor je zijn. Dit omdat ze jou als innovatieve ondernemer fiscaal voordeel opleveren. Hieronder lees je meer over de innovatiebox, de WBSO én hoe deze tot elkaar in verhouding staan.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk
Als afkorting staat WBSO voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. De overheid wil met deze fiscale regeling ondernemers ondersteunen die zich bezighouden met onderzoeksprojecten en ontwikkelingsprojecten. Daarbij kun je denken aan de ontwikkeling van innovatieve software, een nieuw productieproces maar ook technisch-wetenschappelijk onderzoek. Wanneer jouw specifieke project in aanmerking komt voor WBSO, dan kun je met deze regeling een deel van jouw kosten voor Research and Development verlagen. 

Innovatiebox
De WBSO en de innovatiebox zijn nauw met elkaar verbonden. Vaak wordt een WBSO-beschikking gezien als een sleutel tot de innovatiebox. De innovatiebox vormt een speciale tarievenbox binnen de vennootschapsbelasting. Wanneer deze tarievenbox toegepast wordt, betaal je in plaatst van 15 tot 25% winstbelasting slechts 9% winstbelasting. Deze box is van toepassing specifiek op de winsten die zijn voort gekomen uit WBSO-projecten en/of octrooien. Hiermee kun je de innovativiteit van jouw onderneming aantonen.

WBSO aanvragen
Van de innovatiebox terug naar de WBSO. Het hebben van een WBSO-beschikking kan dus het opstapje vormen voor de verdere voordelen van de innovatiebox. Maar hoe verkrijg je deze WBSO-beschikking en kom je er überhaupt voor in aanmerking? Hier zitten enkele voorwaarden aan verbonden, waarbij voorop moet staan dat jouw onderzoek- of ontwikkelingsproject zich richt op de ontwikkeling van iets dat technisch nieuw is voor jouw bedrijf. Het maakt daarbij niet uit of je een klein of groot bedrijf runt of zelfstandige bent. Iedere ondernemer kan ik aanmerking komen voor de WBSO innovatieregeling. 

Advies en hulp bij aanvraag
Naast bovenstaande voorwaarde zijn er meerdere criteria waaraan jouw project moet voldoen. Een gespecialiseerde intermediair kan je hier meer over vertellen, net als over de innovatiebox. Daarbij kan deze persoon ook de eventuele wbso aanvraag voor je doen. Gezien de wat complexere materie kan dit zeker prettig zijn. Wil je je liever eerst zelf eens inlezen op het gebied van de WBSO? Je vindt veel informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wanneer je zelf een WBSO aanvraag wilt doen, dan doe je dat ook via deze instantie.