Van Meta tot Google en van Amazon tot Apple, allemaal zijn het bedrijven met een omzet die zo groot is als het bruto nationaal product van een staat met een relatief kleine economie zoals Bulgarije. Dit soort bedrijven lijken steeds meer macht te krijgen en overheden hebben vaak toch nog wat moeite met het inperken van die macht. Dit is een situatie die momenteel misschien nog niet heel problematisch is, maar dat over een paar decennia wel eens zou kunnen worden. Dus misschien is het tijd om eens te kijken naar een oplossing voor dit probleem.
Rijke nerds
Vaak begon het allemaal heel klein en in de garage ergens thuis bij de ouders en groeide het dan uit tot een steeds groter platform. Van een beetje aan computers sleutelen naar multimiljardair, het is toch een beetje de American Dream in de variatie van de Siliconen Vallei. Maar het programmeren en dergelijke wordt natuurlijk nu uitbesteed en mensen als Mark Zuckerberg, of Tim Cook van Apple hebben een leger van Javascript developers en back end ontwikkelaars, waarmee ze hun zakenimperium runnende kunnen houden.
Ongestoord hun gang gaan
Voor overheden blijkt het vaak toch lastig om echt grip te krijgen op de acties van dit soort bedrijven. Zo blijven er maar grove schendingen optreden van privacy rechten zoals al meerdere keren flink grootschalig is gebeurd bij Facebook wat nu meta heet. Natuurlijk zijn er wel eens boetes van een paar honderd miljoen dollar, maar tja, uiteindelijk maakt dat niets uit voor die bedrijven. Ondertussen tasten dit soort bedrijven echter wel de privacy van mensen aan. Ze verzamelen allerlei gegevens over gender bijvoorbeeld, die in de verkeerde handen nog wel eens op racisme uit kunnen lopen als dit soort bedrijven te veel macht krijgen. Laten we dit soort schendingen strenger bestraffen. Niet langer slechts een boeketje voor meneer Zuckerberg, maar bij dit soort gigantische vergrijpen gewoon een gevangenisstraf opleggen.
Treurige toekomst
Maar helaas is er weinig aandacht voor in de politiek, de opkomst van technocraten zoals Google en Facebook. Er lijkt in Nederland en in andere landen ook weinig besef te zijn onder parlementariërs over de digitale wereld en de gevaren die deze met zich mee brengt. Het besef lijkt niet door te dringen dat het internet onze wereld kan veranderen en voorgoed ook. Het machtsmonopolie lijkt steeds meer bij bedrijven te komen en deze ontwikkeling mag niet doorgezet worden. Laten we ons niet laten regeren door instituties met als enige doel winst.
Recent Comments